Рецензія на книгу Собака на сіні

Рецензія на книгу Собака на сіні

Купити книгу в магазинах:

Ім’я Лопе де Вега стоїть в одному ряду з іменами найбільших геніїв Відродження – Данте, Петрарки, Шекспіра, Сервантеса. П’єси “Валенсіанском вдова” і “Собака на сіні”, увійшли в цю книгу, належать до кращих творів великого іспанського драматурга.

Ігри, в які можуть грати двоє

Взагалі чудовий сенс фрази «собака на сіні» і іншим не дає і собі при цьому не особливо потрібно. Тільки чому всі думають, що це ігри тільки для однієї людини? Адже в гру «собака на сіні» можуть грати двоє. По суті справи один одного не люблять, але гра заманює і обплутує і під кінець зовсім не ясно, а гра це була чи й справді полюбили.

Взагалі Лопе де Вега вже вдруге попадається мені в руки в потрібний час і в потрібному місці. Буває так, що автор відразу, з перших рядків викликає позитивні емоції, і цей автор в цей список як раз входить. Не потрібно створювати щось спеціально, автор сам задає настрій. Не можна стверджувати однозначно, що його твори це тільки комедії, скоріше вони несуть щось більше, ніж просто тонкий гумор. Гумор на межі трагедії, крок вперед і буде вже не смішно, а дуже важко і боляче. У реальному житті, подібна історія мала б не хороші наслідки. Але у світі літератури можливо все.

Зараз мені приходить на думку порівняння з Шекспіром і «Приборкання норовливої», є у цих двох творів особливий дух, героїні могли б бути сестрами-близнючками. Одна схожа на іншу. Ті ж повадки, ті ж замашки і капризи. Сьогодні хочу, завтра не хочу, подайте мені те і подайте мені це. Література любить розпещених панянок, і література любить ставити таких героїнь на місце. У першому випадку це була хитрість, а в цьому творі правда в лоб. Іноді дуже корисно ставити людину на місце прямим текстом. Без жодних передмов, просторікувань, а відразу сказати «вам подобається грати мною».

Адже все починалося, як гра однієї людини. Приклад одного заразливий, через час в неї грали вже двоє, троє, четверо і невідомо де межа. Коли ставки високі, чому б і не пограти, особливо, якщо люди азартні. Автор не породжує марні сподівання на те, що якимось особливим дивом гра переросте в любов чи щось більше. Відразу очевидно, що навіть якщо все складеться благополучно, далі буде охолодження почуттів і обопільні зради. Але це в деякій мірі і приваблює, можливо, чи перетворити гру в щось більше. Або ж все залишиться на колишньому рівні, чи можливо перетворити злість і гнів у щось созидающее. І ось що цікаво, людина, обманюючи в любові і почуттях, не може обдурити літньої людини. Виходить, що в якийсь момент совість відключається, а в якийсь навпаки проявляється у всій своїй пишності.

Це і цікаво, спостерігати за змінами героїв. Як зазвичай буває, є погані герої, і є хороші. А тут просто немає негативних персонажів, і немає героїв які вище або нижче. Це як у виставі, коли всі актори задають дію, так і тут, без одного персонажа історія буде вже не повною, кожен учасник привносить у дійство щось своє і унікальне. Герої, які раптово з’являються у книзі, задають нову лінію, привносять якусь зміну і в загальному цілому картина виглядає природно і барвисто. Це як карнавал, з безліччю фарб і кольорів, з безліччю діючих героїв. Недарма цей твір було дуже добре екранізовано. Енергетика книги заражає людей, і не важливо, читаєш ти книгу або ставиш її на сцені або намагаєшся знімати. Це та книга, яка може оживити, підняти настрій, розслабити.

Ну і, звичайно ж, вічне питання про те, а хто ж хитріше, хлопці чи дівчата? Адже жіноча хитрість здавна славиться, чоловіки ж більше пишаються кмітливістю. Хитріше мала б опинитися саме Діана – головна героїня, але в даному випадку і герой був не менш хитрим. І він грав на почуттях і вона. В результаті і перемога була загальна, 1:1 хлопчики ні в чому не поступаються дівчаткам. Що буває вкрай рідко у творах, які написані віршами. Так що автору дійсно є чим пишатися, а читачеві радіти, ну і, звичайно ж, гадати, як склалася доля героїв.

Цікаві пости

Особистий кабінет
заг��зка...