����¯�¿�½������°������³����¯�¿�½����¯�¿�½������·������º������°...

Хвилясті папуги

Хвилясті папужки – граціозні і спритні птиці, спостереження за ними приносить велике задоволення. Вони оживляють кімнату, наповнюючи її радісними мелодійними звуками, щебетом і приємним стрекотінням. Хвилясті папужки можутьнепогано наслідувати співу птахів, добре уживаються з іншими папугами, ніколи не ображаючи рівних собі за величиною. Користуючись лапами і дзьобом, вони чудово лазять по гілках дерев або стінок своїх клітин, добре бігають по землі дрібними, короткими кроками.

Батьківщина цих птахів – Центральна Австралія, де вони населяють рівнини, рясно порослі травою, з гаями камедних дерев. У пошуках корму та води птахи постійно кочують. З настанням періоду розмноження вони повертаються до місць гніздування, що знаходяться зазвичай поблизу води. У північній частині ареалу (простору проживання) хвилясті папужки починають гніздитися в будь-який час року, як тільки пройдуть дощі, на півдні кладка яєць відбувається зазвичай в листопаді.

Хвилястих папужок вперше описав в 1805 р. англійський натураліст Д. Шау. Тоді ж англійський художник Ноддер зробив перший малюнок цього птаха. Орнітолог Д. Гульд, співробітник музею Лондонського зоологічного товариства, в 1840 р. повідомив деякі відомості про життя цих птахів на волі. Подорожуючи по рівнинах Центральної Австралії, він не раз спостерігав, як папужки зграями по 20-100 штук прилітали до водойми на піться, а потім відлітали на рівнини, де збирали корм, що складається з насіння різних трав. Вони прилітали до води вранці і ввечері. Опівдні, коли було спекотно, папуги сиділи нерухомо під листя-ми камедних дерев або в дуплах. На деревах папужки були майже непомітні, але коли вони збиралися на водопій і розсідалися на схиливши-шихся над водою гілках камедних дерев, їх можна було добре розглянути.

Хвилясті папужки живуть колоніями і в пе ріод розмноження. Пари будують гнізда в дуплах і тріщинах камедних дерев. Самки відкладають в них в грудні по 4-6 яєць. Наприкінці грудня пташенята вилітають з гнізда. Молоді птахи збираються з дорослими у великі зграї і кочують. Деякі пари приступають до другої, а потім і до третьої кладці. Закінчивши гніздування, зграї птахів кочують у пошуках корму та води. Вони летять з півдня на північ і повертаються до місць гніздування лише до часу дозрівання насіння трав.

Одним з основних місць гніздування хвилястих папужок в Південній Австралії є чудовий евкаліптовий ліс, що росте по берегах річки Муррей. Птахи будують свої гнізда на стовбурах Маллен, які випускають з кореневищ до 20 стебел, що досягають шести метрів у висоту. Великі площі піщаної пустелі після весняних дощів покриваються кенгурові травою, яка під променями жаркого сонця піднімається до метрової висоти. Незабаром вона зацвітає і через 5-6 тижнів в колосках утворюється насіння. Незліченні зграї папужок з’являються в цих місцях набагато раніше і старанно займаються пристроєм гнізд і насиджування яєць. Насіння кенгурові трави служать прекрасним кормом для пташенят. Людина, що заблукав в такому чагарниковому лісі, міг би легко зловити сотні папуг руками. При виснаженні запасу насіння і нестачі води птахи залишають місця гніздування і починають мандрувати.

  Неправильний прикус у собак: причини і виправлення

Папужок сотнями і тисячами відловлювали великими мережами. Клітки з птахами переправляли на кораблі, що відходять до Європи. Щоб перевезти якомога більше птахів, птахолови саджали їх в маленькі клітки. Клітинами заповнювали всі світлі місця на кораблях, їх поміщали навіть в каютах капітана і екіпажу. При перевезенні величезна кількість птахів через погане годування і тісноти гинула. Масовий, ніким не регульований вилов хвилястих папужок призвів до різкого зниження їх чисельності, і уряд Австралії заборонив їх вивезення. Але ці птахи вже поширилися по всьому світу: вони стали добре розмножуватися в неволі. У 1845 р. в Парижі вийшло перше керівництво з розведення цих птахів, написане М. Делоном.

Дикі хвилясті папужки пофарбовані в основ-ном в трав’янисто-зелений колір. Лоб, тім’я, голова з боків і горло жовті. На щоках по обидві сторони розташовані цятки темно-синього кольору. Область вух, задня частина шиї і плечі – зеленувато-жовті. Кожне перо тут має 4 поперечні вузькі смужки чорного кольору, а загальний малюнок цієї частини тіла хвилястий, за що папужки і отримали свою назву. Крила і довгий ступінчастий хвіст темно-зеленого і тьмяно-синього кольору, на кінцях кермі-вих пір’я є широкі жовті облямівки. Очі чорні з білим обідком, повіки світло-фіолетові. У молодих папужок білий ободок на очах відсутня.

Дзьоб загнутий, як у хижих птахів, але вигин більш округлий. Колір дзьоба від солом’яно-жовтого до оранжево-жовтого. Підстава дзьоба має восковіца, в якій розташовані ніздрі. У самця воско-вица пофарбована в яскравий синій колір (у арлекінів вона буває фіолетово-рожевої), у самки – в коричневий або голубувато-білий. За кольором восковіци в основ-ном і визначають стать хвилястих папужок. Забарвлення восковіци у пташенят інша: у самців-фіолетово-рожева, у самок – блідо-блакитна. Чере 4-5 місяців восковица набуває забарвлення, харак.-Терно для дорослих птахів. На 1-м і 2-м місяцях життя визначити стать пташенят буває майже неможливо, так як восковица у них одного кольору.

Забарвлення папужок залежить від умов содер-жания в неволі. У XX сторіччі селекціонерам різних країн були виведені нові колірні різно-видности. Їх наразі налічується більше двохсот. В останні роки селекціонери зайняті виведенням папужок з червоним і помаранчевим кольорами оперення.

У 1928 р. І. Фішер запропонував систему класифікації хвилястих папужок, якої придержи вають зараз у всіх країнах світу. За зовнішніми ознаками вони поділяються на 2 групи, які діляться на підгрупи, що об’єднують птахів з оперенням певного забарвлення, малюнка і форми пера.

  Собака після щеплення, - сайт про собак

У кожній з підгруп виділяють 3 відтінку оперення: світлий, середній забарвлення і темний. До світлого відносять світло-зелений, світло-жовтий, блакитний і блідо-блакитний; до середнього – зелений, жовтий, синій; до темного – оливково-зелений, жовто-оливковий, сланцевий, білувато-сланцевий і фіолетово-синій.

Арлекіни відрізняються забарвленням грудей і живота, забарвлення спини до уваги не береться. В основному вони бувають двох різновидів – з білими грудьми і різко розмежованим за кольором синім животом (білий арлекін), з жовтою грудьми і зеленим животом (жовтий арлекін). Зустрічаються коричневі й фіолетові арлекіни. Лапки – жовто-рожеві, дзьоб – оранжево-жовтий. У нашу країну арлекіни вперше завезені в 1962 р. і тепер їх можна зустріти у любителів птахів у багатьох містах.

Опалові папужки зеленого кольору з жовтуватим відтінком, голова і шия чисто-жовті, без малюнка. Для опалових блакитних характерні зеленуватий відтінок, чисто-білі, без малюнка голова і шия. На крилах папужок обох різновидів малюнок не хвилеподібний, а плямистий. У яскраво-опалових крила облямовані чорним малюнком.

Іноді серед хвилястих папужок зустрічаються птахи з чистим білим оперенням – альбіноси (від латинського ал’бус, що значить безбарвний). Причина появи білих особин – нестача в організмі барвника – пігменту, який надає певну забарвлення пір’я. Зустрічаються птахи з жовтим оперенням різних відтінків (світло-жовтим, темно-жовтим, жовто-оливковою) – люті-носи. Характерна особливість альбіносів і Лютін-сов – червоні очі, відсутність малюнка на оперенні.

До підгрупи чубатих відносять птахів з чубчиками різної форми і довжини на голові. Колір оперення буває різний. При спарюванні двох чубатих папужок великий відсоток зародків гине, що не вилупившись з яєць, а пташенята можуть бути лисого-ловимі. Краще парувати простого самця з чубатого самкою або навпаки. Чубата частково передається потомству.

В останні роки селекціонери-аматори Чехії та Австрії вивели різновиди хвилястих папужок, що відрізняються більш великими (до 270 мм) розмірами тіла. Такі папуги є зараз і у любителів птахів нашої країни. Гніздів’я для них потрібні такі ж, як і для звичайних, але льоток повинен бути в діаметрі більше – 5-5,5 см. Утримувати їх слід в клітці довжиною не менше 100 см, так як ці папужки при рясної їжі і малої рухливості страждають ожирінням .

Одним з важливих умов нормального існування хвилястих папужок в домашніх умовах є правильно підібрана клітина. Вона повинна бути прямокутної, без всяких виступів, з плоским верхом. Мінімальні розміри: 60X40X40 см – для однієї пари (рис. 2), 100 X 40 X 40 см – для двох пар.

  Пологи у собаки

Купатися люблять далеко не всі хвилясті папужки (для цього їх потрібно привчати змолоду), але купалку з чистою водою кімнатної температури потрібно обов’язково ставити в клітку, особливо в жарку погоду. У ванночку для купання з невеликою кількістю води (2-3 см) можна покласти трохи трави, гілочок – деякі птахи охочіше купаються в такій «ванні». Іноді папужки охоче купаються в зволоженою промитої під краном зелені, яку їм дають як корм (наприклад, вологі листя мокриці).

Хвилясті папужки – зерноядние птиці. У себе на батьківщині, в Австралії, вони харчуються злаками, головним чином насінням кенгурові трави. Основний корм для папужок, що утримуються в домашніх умовах, – зернова суміш № 3, що складається з насіння культурних і диких рослин. Крім зернової суміші папужки повинні отримувати додаткові корми: каші, варені курячі яйця, сир, булку або білий хліб, змочені в молоці, білі сухарі, змочені в солодкому чаї, і сухарі в сухому вигляді, які поміщають між прутиками клітини (папужки з задоволенням їх гризуть, що сприяє сточуванню дзьоба), різні види сухого печива, особливо вівсяне.

Улюбленим кормом, справжніми ласощами для хвилястих папужок є просо і овес молочно-воскової стиглості в мітелках. У зимовий час можна згодовувати птахам листя кімнатної рослини традесканції, пророщену в ящиках зелень вівса, проса, пшениці. Перед розмноженням і в період вигодовування пташенят корисно згодовувати папужкам пророщені без грунту зерна пшениці.

Одному папужці на добу потрібно в середньому 15-20 г зернової суміші (столова ложка без верху). Якщо цієї кількості недостатньо, слід збільшити норму. Молоді, щойно вилетіли з гнізда папужки, споживають корму більше, ніж дорослі, так як вони більш рухливі і витрачають більше енергії.

Хвилясті папужки при правильному змісті успішно розмножуються в клітинах. У період розмноження самець зайнятий виключно своєю за іншою і не звертає уваги на інших самок, що знаходяться в клітці. Він старанний, уважний, турботливий. Сидячи на жердинці у гніздового отвору, він співає свої найкращі пісні і старанно годує самку, поки вона сидить на яйцях. Він завжди веселий, дуже люб’язний і ніколи не буває нудним, мовчазним і сонливою, як деякі інші птахи. «Можна сказати без перебільшення, що самця хвилястого папужки треба зарахувати до співаючих птахам. Його балаканина являє собою щось більше, ніж цвірінькання, – скромну, але проте чарівну пісеньку. Для мене в пісні цієї милої птиці є щось надзвичайно привабливе », – писав А. Брем.

One Response to Хвилясті папуги

Leave a Reply

Ласкаво просимо!

Виберіть рубрику:

Останні коментарі

Товари та послуги

Новинна підписка

Лічильники